OKULUMUZUN TARİHÇESİ

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

23.01.2024 84

Abdülhamid Han Ortaokulu, ilk olarak 1923 yılında Durak Fakih Mahallesi Nuh Efendi Çıkmazında Hatice Hanım’ın evinde HAMİDİYE İNAS RÜŞTİYESİ (KIZ ORTAOKULU) olarak açılmıştır. Konya’da ilk defa İnas Rüştiyesinin açılması 1874 yılına tekabül eder. Daha sonra Mahmut Şevket Paşa İlkokulu ismini alır. Bu okulun başöğretmenliğine de Fatma Zafer Hanım getirilmiştir. Bu idealist hanım tam 40 yıl bu görevde bulunmuştur. O zaman bu rüştiyenin üç ayrı yerde (Kıraathane, Akçeşme ve Köprübaşı İlkokulları) kısımları vardı.

Cumhuriyetin ilanı ile rüştiyeler lağvedilmiş, ilkokullara kız ve erkek öğrenciler alınmış, ortaokullar da karma hale getirilmiştir. (Konya Maarifi tarihi 1952)

İnas Rüştiyesinin lağvedilmesinden sonra, Konya’nın en merkezi yeri olan, Mevlana Türbesine yakın, Cevizaltı isimli yerde, Çukur Mektep adıyla uzun yıllar eğitim ve öğretime devam edilmiştir. Hareket Ordusu Komutanı Mahmut Şevket Paşa’nın Sadrazamlığı zamanında, görevi başında, “Hürriyet” uğruna şehit edilmesi, merhumun yüksek dirayet ve meziyeti göz önünde bulundurularak Çukur Mektebin adı 1923 yılında Mahmut Şevket Paşa İlkokulu olarak değiştirilmiştir.

Mahmut Şevket Paşa İlkokulu Konya Maarifinde uzun yıllar büyük varlıklar göstermiştir. Molla Hünkâr Oğullarından Vahit Çelebi’nin Konağı’nda eğitim-öğretim veren ve Köprübaşı İlkokulu ile birleşen okul, daha sonra nüfusun artışı, binanın çok yıpranması ve yetersiz kalması nedeniyle mahallin ihtiyacını karşılayamamıştır. Bunun üzerine daha kapsamlı bir okulun yaptırılması düşünülmüştür. Yeni okulun yapımı esnasında, 1958–1959 eğitim öğretim yılında Akçeşme İlkokulu’na taşınmıştır.

Vahit Konağının bulunduğu yere, 1958–1959 yılında 3 katlı bir okul yapılarak Köprübaşı ve Mahmut Şevket Paşa İlkokulları bu yeni binaya taşınmışlardır. Her iki okul, bir süre ayrı müdürlüklere bağlı olarak eğitim-öğretime devam etmiş, Milli Eğitim Müdürlüğü’nce 1964 yılında iki okulun bir arada eğitim-öğretim yapması uygun görülmeyerek Köprübaşı İlkokulu lağvedilerek MAHMUT ŞEVKET PAŞA İLKOKULU adı altında birleştirilmiştir.

1997–1998 Eğitim Öğretim yılında ilkokulların ilköğretim okuluna dönüştürülmesiyle MAHMUT ŞEVKET PAŞA İLKÖĞRETİM OKULU adını almış ve bu şekilde eğitim öğretim hayatına devam etmiştir.

2000’li yıllara gelindiğinde çevre nüfusunun artması ile yukarıda resmi bulunan 10 derslikli tek bina yetersiz kalmış ve 16 derslikli ek bina yapılarak 2001 yılında hizmete girerek eğitim öğretime devam etmekte iken 11/04/2012 tarihinde İlköğretim okullarında 6287 sayılı Kanunla yapılan değişiklikten dolayı okulumuzun adı 16/06/2012 tarihinden itibaren MAHMUT ŞEVKET PAŞA ORTAOKULU adını almıştır.

04/08/2016 tarihinde okulumuzun ismi ABDÜLHAMİD HAN ORTAOKULU olarak değiştirilmiştir.